Lessenreeks Kortrijk 2024-2025
Beschrijving
Programma 2024-2025
- Jaargang 9: Wetenschappelijke Nascholing UGent Campus Kortrijk
- Locatie : UGent Campus Kortrijk, Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk.
Programma
Lessenreeks 1
Onderwijs in de 21ste eeuw.
Prof. Johan Van Braak
Lezing 1: donderdag 10 oktober 2024
Wat is onderwijskwaliteit?
Het grote publiek wordt vaak geconfronteerd met zorgwekkende berichten over een daling van de onderwijskwaliteit. Deze berichten zijn vaak gebaseerd op cijfers uit internationale studies waaruit blijkt dat de leerprestaties van leerlingen voor wiskunde, lezen en wetenschappen consistent achteruitgaan. Maar zijn deze leerresultaten wel een nauwkeurige maatstaf voor onderwijskwaliteit? En welke andere factoren dragen bij aan onderwijskwaliteit?
In deze eerste lezing wordt verder toegelicht dat de definitie van onderwijskwaliteit sterk bepaald wordt door ideologische uitgangspunten zoals het streven naar excellentie versus gelijke kansen.
Lezing 2: donderdag 17 oktober 2024
Trends in onderwijsvernieuwing.
In het maatschappelijke debat over onderwijskwaliteit wordt vaak een pleidooi gehouden voor een terugkeer naar een traditioneel onderwijsmodel, zoals leerkrachtgestuurd en klassikaal onderwijs, en een grotere nadruk op kennisverwerving. De vraag rijst echter of dit de juiste koers is voor het onderwijs van de 21ste eeuw, gezien de eisen die de samenleving en de arbeidsmarkt aan ons onderwijs stellen. Deze tweede lezing gaat in op een aantal trends waarmee het onderwijs rekening moet houden, wil zij voorbereiden op een snel veranderende samenleving. Voorbeelden van deze trends zijn digitalisering, globalisering en het bouwen aan een duurzame toekomst.
Lezing 3: donderdag 24 oktober 2024
De kracht van informatiegestuurd onderwijs.
Informatiegestuurd onderwijs vertrekt vanuit het idee dat verandering in onderwijs moet ondersteund worden door het gebruik van betrouwbare gegevens. De invoering van centrale toetsen in het leerplichtonderwijs in Vlaanderen biedt scholen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met leerlingcijfers. In deze derde lezing worden de belangrijkste kenmerken van dit grootschalige beleidsproject besproken. Er wordt voldoende aandacht besteed aan de voordelen van centrale toetsen voor het verbeteren van het onderwijs, zonder de mogelijke neveneffecten uit de weg te gaan.
Lessenreeks 2
Over reuma: frequente aandoeningen van gewricht en bot.
Lezing 1 : donderdag 21/11/2024
Prof. dr. Peggy Jacques
Osteoartrose en osteoporose.
In het eerste deel van deze reeks wordt ingegaan op twee heel vaak voorkomende aandoeningen van de gewrichten (osteoartrose) en de botten (osteoporose of botontkalking). We bespreken de oorzaken en mogelijke behandelingen, zowel met medicatie als door levensstijlaanpassingen.
Lezing 2 : donderdag 28/11/2024
Prof. dr. Peggy Jacques
Jicht en reumatoïde artritis.
Het tweede deel gaat dieper in op vormen van ontstekingsreuma of artritis. Hier wordt duidelijk dat het bij reuma niet enkel gaat over veroudering maar dat ons afweersysteem hier een cruciale rol speelt.
Lezing 3 : donderdag 5/12/2024
Dr. Gaëlle Varkas
Spondylartritis en systeemziekten.
In het derde deel gaan we dieper in op ontstekingsreuma van de rug en het bekken, gelinkt aan andere chronische aandoeningen zoals psoriasis, inflammatoire darmziekten en oogziekten. In een ander luik zullen we een overzicht geven van de zogenaamde reumatische bindweefselaandoeningen waarbij de gewrichten kunnen aangetast worden, doch vaker andere orgaansystemen de hoofdrol spelen.
Lessenreeks 3
Industriële Ontwikkelingen
Prof. dr. ir. Jan Detand, prof. dr. ir. Johannes Cottyn, dr. ing. Davy Parmentier
Lezing 1: donderdag 16 januari 2025
Prof. dr. ir. Jan Detand
De uitdagingen van medische productontwikkeling.
Sinds 15 jaar doet de onderzoeksgroep design.nexus onderzoek over het ontwikkelen van medische producten en toepassingen in directe co-creatie met experten (medici, paramedici), patiënten, organisaties en productiebedrijven. Er werd een uniek ontwerpkader (framework) met bijhorende tools en methodes ontwikkeld om dit proces beter te stroomlijnen en aan te passen aan de humane behoeften van de gebruikers, nieuwe technologie, nieuwe medische wetgeving, ... Aan de hand van tal van uitgewerkte voorbeelden zal dit “framework” worden toegelicht. Tenslotte zal ingegaan worden op de nieuwe uitdagingen in de medische zorg voor de toekomst.
Lezing 2: donderdag 23 januari 2025
Prof. dr. ir. Johannes Cottyn
Hoe ziet de fabriek van de toekomst er uit?
We merken het allemaal in het dagelijkse leven, de technologische (r)evoluties zorgen voor grote veranderingen. Nieuwe technologieën en toepassingen volgen elkaar steeds sneller op. Dit zet zich uiteraard ook door in de maakindustrie. Niet alleen kunnen die nieuwe technologieën daar ook heel nuttig ingezet worden, het is zelfs uiterst noodzakelijk om die toe te passen om te kunnen voldoen aan de noden van onze maatschappij. We verwachten allemaal dat producten innovatief, kwalitatief en op maat zijn, liefst spotgoedkoop en direct leverbaar. Maar is dat eigenlijk wel realistisch?
In deze lezing wordt toegelicht hoe bedrijven er vandaag in slagen om hun fabrieken voldoende productief en flexibel te krijgen. We gaan daarbij in op enkele recente trends zoals mobiele robots, digitale tweelingen en uiteraard AI. Bestaat er eigenlijk een succesrecept voor de fabriek van de toekomst?
Lezing 3: donderdag 30 januari 2025
Dr. ing. Davy Parmentier
Producten ontwerpen voor industrie 5.0.
Steeds meer producten worden in kleine series of zelfs op maat van een gebruiker ontworpen. Binnen Industrie 5.0 kijken we hierbij ook naar de mens in productie maar ook naar de duurzaamheid van het product en het systeem. Maar hoe kunnen we nu efficiënt voor deze context en voor deze gebruiker gaan ontwerpen?
In deze lezing gaan we in op hoe producten of oplossingsruimtes ontworpen kunnen worden, rekening houdend met de productie van kleine series of zelfs unieke producten. We gaan daarbij kijken naar mogelijkheden van het computationeel ontwerpen maar ook naar hoe we een product kunnen ontwerpen dat eenvoudiger geassembleerd maar ook aangepast en hersteld kan worden met het oog op duurzaamheid. We krijgen in deze lezing een inzicht in de complexiteit en de veelzijdigheid van het ontwerpen binnen een industrie 5.0 context.
Lessenreeks 4
Politieke ontwikkelingen na een verkiezingsjaar.
Prof. dr. Hendrik Vos, prof. dr. Carl Devos, prof. dr. Herwig Reynaert
Op zondag 9 juni 2024 hebben Europese, federale en regionale verkiezingen plaats. Op 13 oktober is het de beurt aan de provincie-, gemeente- en districtsraden. Drie eminente politicologen plaatsen de verkiezingsuitslagen in het kader van historische trends en bredere politieke verschuivingen.
Lezing 1: donderdag 13/02/2025
Prof. dr. Hendrik Vos
Europa op een kruispunt.
Hendrik Vos bekijkt welke impact de Europese verkiezingen hebben op het beleid van de Europese Unie in de komende periode. Door een en ander in historisch perspectief te plaatsen wordt getracht om een inschatting te maken van wat er de komende periode te gebeuren staat.
Lezing 2 : donderdag 20/02/2025
Prof. dr. Carl Devos
België en Vlaanderen: hoe moet het verder?
In de tweede lezing gaat Carl Devos dieper in op de recente ontwikkelingen op federaal en Vlaams niveau. Hij zet die af tegen de bewegingswetten van de Belgische politiek. Is dat model nog geschikt voor de uitdagingen van deze tijd?
Lezing 3 : donderdag 27/02/2025
Prof. dr. Herwig Reynaert
Hoogdag(en) voor de lokale democratie?!
De gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 liggen meer dan vier maanden achter ons. Het electorale stof is ondertussen min of meer neergedaald. Politieke carrières werden op 13/10 gemaakt of gekraakt.
In de context van de lokale verkiezingen was het vooral uitkijken naar wat bijvoorbeeld de vervanging van de opkomstplicht door het stemrecht zou betekenen? De kiezer kreeg in principe ook iets meer invloed op de keuze van de burgemeester. Was dit het geval? In welke mate zal de ‘constructieve motie van wantrouwen’ in de volgende legislatuur aangewend worden?.... Allemaal vragen waarop, naast andere lokale thema’s, door Herwig Reynaert in de afsluitende lezing wordt ingegaan.
Opmerkingen
Alle lezingen gaan door in de Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk.
Aanvang : 14u. tot 16u. (inkom vanaf 13.30u.)
Koffiepauze : 14.45u.-15.15u.
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
Lessenreeks Kortrijk 2024-2025 - 1 persoon
Inschrijven vanaf 19/08/2023 om 9u.
LIDKAART
Voor de start van de lessenreeks ontvangt u per post uw lidkaart. Gelieve uw lidkaart mee te brengen naar elke lezing. Indien u uw lidkaart niet kan voorleggen kan men u de toegang weigeren. Ontvangt u uw lidkaart niet tijdig, dan brengt u uw inschrijving- en betalingbewijs mee bij de eerste lezing(en).
Inschrijvingen worden afgesloten op 25/09/2023 (*kan vroeger afgesloten worden indien "volzet")
Inschrijven
Lessenreeks Kortrijk 2024-2025 - 2 personen
Inschrijving voor twee personen